Thursday, October 2, 2014

7 KRITERIA MEMILIH SOY PROTEIN

Cerita ibu..


Memandangkan bulan ni adalah PROMO ESP! Ida nak share sikit antara 7 kriteria yang ada pada ESP tapi MUNGKIN takde pada sumber soya lain. Ok kenapa ida kata mungkin? Sebab ida tak pernah cuba sumber protein dari brand lain... kih kih kih... 

7 KRITERIA/PANDUAN/GUIDELINE UNTUK MEMILIH SUPLEMEN SOY PROTEIN

1- Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic 
>> Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

2- Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secaragenetic) 
>> Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

3- Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu 
>> Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4- Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol
>> Alkohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

5- Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan 
>> Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6- Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
>> Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the resul

7-Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium..kenapa?
>> Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium


Ok, sekarang ida nak share apa manfaat ESP . 


Kemudian, pastikan yang sumber protein anda mempunyai Indeks Glisemik yang rendah.
So, ibu ayah amik ESP, anak2 amik Mealshakes! Setel! 


Ok, setakat tu dulu.. nnt ida leh share testimoni2 hebat hasil mengamalkan ESP Shaklee okeh! 

Nak oder,nak cuba? Ni la masanya...beli 6 can ESP tapi dapat 7 can okeh! PERCUMA!!! 
Jangan lupakan MEALSHAKES! Beli 3 can Mealshakes juga dapat percuma 1 can lagi!! Best! 



Jom bercerita dengan ida.

Your trusted distributor,
Ibu bijak,keluarga sihat'
IDA | SID :906347 | 013-9271770



No comments:

Post a Comment