Pages


HUBUNGI KAMI

Whatsapp atau iMessage kami di

+44 7440 359598 (Lin)

+44 7475638652 (Fikri)


NOTE :

CHECK IN : 12.00 PM (NOON)

CHECK OUT : 2.00 PM

Saturday, March 8, 2014

BLACKOUT!!! MACAMMANA DENGAN SUSU EBM??

Cerita ibu..



Ibu2 memang pam guna pam elektrik sepenuhnya ya?? Kalau tetiba blackout, cam mana? 

Okeh, meh ida share :-
1- Sediakan car adapter dan/atau bateri utk pam elektrik anda.
2- Sesetengah pam elektrik boleh tukarkan ke kaedah manual, so belajar siap2, leh guna time kecemasan cam ni.
3- Belajar kaedah marmet sebagai back-up. Pam guna tangan aje.. Kaedah ni kalau yang dah pandai,memang leh dapat byk stok tau!!

So, jgn risau kalau tetiba takde elektrik…
Cam mana ngan stok EBM yang dalam freezer tu??? Uwaaa sayangnya!!! Haip! Haip! Ada jugak caranya… 


Gambar ihsan : Pakcik Google

TETIBA BLACKOUT!! STOK SUSU BANYAK KAT DALAM FREEZER… TOLONG!!!


Apa yg perlu dilakukan adalah CUBA ELAKKAN DARI SUSU EBM CAIR SEPENUHNYA. Jika ibu2 tgk masih ada ice crystals dlam susu EBM, alhamdulillah masih boleh digunakan atau pun disimpan balik dalam peti.

Cara-cara utk memastikan susu EBM beku :-
1- Guna generator semasa ketiadaan eletrik

2- JIRAN!! – Kalau umah2 jiran ada eletrik, mintak tolong simpankan susu EBM anda buat sementara waktu! (Susu je okeh! Daging, ikan , ketam semua tu tak payah!!! Haish!  )

3- Elakkan bukak peti dgn kerap. Kalau ibu2 sudah dapat notis tentang ketiadaan eletrik, boleh isikan bekas dengan air jadi akan ada ais tambahan bg menggantikan tempat kosong. Letak susu EBM di bhagian tengah,jauh dr dinding peti sejuk.
(According to the USDA, “a full freezer will hold the temperature for approximately 48 hours (24 hours if it is half full) if the door remains closed.”)

4- Letakkan susu di dalam ‘cooler’ – Isi cooler semaksimum mungkin bg melambatkan proses pencairan. Gumpalan2 surat khabar boleh dijadikan penebat jika ada ruang kosong di dalam cooler. Boleh juga cover cooler dengan selimut utk memastikan ia sentiasa sejuk.

5- Ruang kosong dalam peti/cooler boleh juga diisi dengan ais kering, bekas2 berisi ais ataupun salji!! ( he he he..nak masukkan jugak salji, tak kira!)

Sumber : Kellymom.com

Ok, amacam..nampak tak apa yang perlu ibu2 boleh buat bg menyelamatkan susu EBM dari cair?? So jangan cepat ‘pasrah’ bila tetiba blackout ya… 


Anda ada masalah dengan susu ibu? Meh pm kita cite.. ^_^


Your trusted distributor,
Ibu bijak,keluarga sihat'

IDA | SID :906347 | 013-9271770


2 comments:

  1. nice sharing kak ida .. time blackout tgn jgn duk gatak bkk ttp peti..

    ReplyDelete