Pages


HUBUNGI KAMI

Whatsapp atau iMessage kami di

+44 7440 359598 (Lin)

+44 7475638652 (Fikri)


NOTE :

CHECK IN : 2.00PM

CHECK OUT : 12.00PM (NOON)

Wednesday, January 8, 2014

Anak-anak sukar bangun pagi?

Cerita ibu..


ANAK-ANAK SUKAR BANGUN PAGI??
Rasanya ramai ibu bapa menghadapi masalah anak kecil sukar bangun pagi. Sudahlah ibu hendak cepat ke tempat kerja, dia pula buat perangai tak mahu bangun tidur.

Sesetengah kanak-kanak memang mempunyai masalah untuk bangun pada waktu pagi. Masalah ini menjadi lebih rumit sekiranya anak itu tidak mendapat tidur yang cukup. Anak yang tidur lewat pasti sukar untuk bangun pagi walaupun telah dikejut berkali-kali.

Jadi, memastikan anak mendapat tidur yang cukup penting bagi mengelakkan masalah pada waktu pagi, terutama pada hari sekolah.

Cara anda mengejutkan anak juga membantunya untuk bertanggungjawab ke atas dirinya. Anak perlu diasuh supaya berupaya untuk mengendalikan dirinya walaupun untuk perkara kecil seperti bangun pagi.

Sekiranya anda telah membiasakan anak bergantung kepada anda untuk mengejutkannya, maka besar kemungkinan anda perlu terus melakukan demikian sampai bila-bila.

Ini kerana anda sendiri telah mencorakkan tingkah laku anak pada waktu pagi. Dia tahu bahawa walaupun tertidur kembali, anda akan datang semula untuk mengejutkannya.

Cadangan

>> Bincang dengan anak waktu yang sesuai untuk dia masuk tidur dan bangun pagi supaya tidak lewat untuk ke sekolah.

>> Pastikan anak mendapt tidur yang cukup. Anak yang masih di peringkat prasekolah atau sekolah rendah perlu lebih banyak tidur berbanding anak remaja.


>> Sediakan jam loceng yang dikawal oleh anak anda sendiri, bukan oleh anda atau orang lain. Cara ini akan mendidik anak bertanggungjawab terhadap dirinya sendiri.

>> Elakkan mengejutkan anak dengan cara kasar, marah atau bersungut. Cara ini tidak boleh mengubah tabiatnya.

>> Elakkan menjadi “jam loceng” untuk anak anda. Cara ini tidak melatihnya untuk mengurus masa dan dirinya sendiri.

sumber : http://pama.karangkraf.com/ 


p/s: cadangan suplemen utk anak2 - MEALSHAKES ! 
Ibu bijak,keluarga sihat'
IDA | SID :906347 | 013-9271770

No comments:

Post a Comment